جستجوگر پیشرفته سایت



پایان نامه طراحي و ساخت دستگاه ECAR به منظور بررسي اثرات فرآيند بر روي ورق هاي فولاد کم کربن
 پایان نامه طراحي و ساخت دستگاه ECAR به منظور بررسي اثرات فرآيند بر روي ورق هاي فولاد کم کربن
پایان نامه طراحي و ساخت دستگاه ECAR به منظور بررسي اثرات فرآيند بر روي ورق هاي فولاد کم کربن
نوع فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : 94 صفحه

چکیده
در پژوهش حاضر با عنوان طراحی و ساخت دستگاه ECAR به منظور بررسی اثرات فرآیند بر روی ورق های فولاد کربن دستیابی به روشی برای افزایش استحکام و مقاومت آلیاژ های فلزی مورد هدف ما بود. پژوهش مورد نظر در کارگاه تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد جاسب به انجام رسید. بعد از طراحی و ساخت دستگاه ECAR اقدام به عبور ورق های فلزی تهیه شده طبق استاندارد STDA از قالب دستگاه گردید، نتایج بدین شرح گزارش شد که روش ECAR توانست در پاس های مختلف با کاهش ازدیاد طول و تغییرات دانه بندی فلز موجب افزایش استحکام تسلیم، استحکام نهایی و سختی گردید.
کلمات کلیدی:دستگاه ECAR، فولاد کم کربن، پاس، استحکام تسلیم، نهایی سختی.
تعداد بازديد : 575
پایان نامه طراحی ایرفویل ترکیبی توربین بادی برای اعداد رینولدز پایین
 پایان نامه طراحی ایرفویل ترکیبی توربین بادی برای اعداد رینولدز پایین
پایان نامه طراحی ایرفویل ترکیبی توربین بادی برای اعداد رینولدز پایین (روش عددی پنل، CFD و آزمایش تجربی در تونل باد)
نوع فایل:
تعداد صفحات : 147 صفحه

چکیده
در قرن اخیر با افزایش روز افزون تقاضا برای انرژی و کاهش منابع سوخت های فسیلی، نقش انرژی های تجدید پذیر در پیشرفت و توسعه کشور ها بر کسی پوشیده نیست. در این میان انرژی بادی سهم ویژه ای را به خود اختصاص داده است و در بین سایر انواع انرژی های تجدید پذیر بیشترین نرخ رشد را دارا است. توربین های بادی محور افقی نقش اساسی در تولید انرژی و توان بادی را دارند و تحقیقات و منابع مالی بسیاری برای پیشبرد طراحی و بهینه سازی آنها انجام گرفته است. در تحقیق اخیر یک ایرفویل (سطح مقطع پره ی توربین بادی) به روش ترکیبی برای کار در شرایط رینولدز پایین طراحی شده است و با سه روش مختلف مورد مطالعه و تحلیل آیرودینامیکی قرار گرفته است. این کار با مقدمه ای مختصر در مورد توربین های بادی شروع شده و به طور مفصل به پیشینه و سوابق کاری پژوهشگران و موسساتی که در زمینه ایرفویل ها تحقیقاتی داشته اند ادامه یافته است. سپس برای طراحی از ترکیب سطح بالایی NACA 63-1015 و سطح زیرین Wortmann FX63-168 که هردو از خانواده ی ایرفویل های مورد استفاده در توربین های بادی هستند استفاده شده است. پس از آن با استفاده از روش عددی پنل بر پایه توزیع خطی گردابه، روش دینامیک سیالات محاسباتی(CFD) و آزمایش تجربی در تونل باد ایرفویل ترکیبی تحت مطالعه قرار گرفته است. برای روش پنل از کد کامپیوتری در زبان FORTRAN استفاده شده است و روش CFD با استفاده از مدل اغتشاش اسپالارت-آلماراس به وسیله نرم افزار FLUENT6.3.26 انجام گرفته است. آزمایش تجربی نیز در تونل باد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر مجلسی انجام گرفته است. نتایج بدست آمده با ایرفویل های طراحی شده ی پیشین برای  شرایط رینولدز پایین در مراجع معتبر و چند ایرفویل مرسوم برای استفاده در توربین های بادی که به علت در دسترس نبودن اطلاعات دقیق به صورت CFD شبیه سازی شده اند مقایسه شده است. بر اساس نتایج بدست آمده ایرفویل ترکیبی اخیر به دلیل ضریب برآ بسیار زیاد قابلیت بسیار بالایی برای فراهم کردن گشتاور شروع به کار مناسب برای توربین های رینولدز پایین را داراست. همچنین با توجه به نسبت برآ به پسای مناسب عملکرد بسیار مناسبی در پیش بینی های ضریب عملکرد نشان داده است. علاوه بر تحلیل کلی ایرفویل توربین بادی به بررسی قابلیت روش های مختلف برای پیش بینی بار های آیرودینامیکی ایرفویل توربین های بادی پرداخته شده است و نقش تغییر عدد رینولدز در کاهش یا افزایش ضرایب بارهای آیرودینامیکی مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس روش پنل تنها در زوایای حمله ی پایین قادر به پیش بینی ضریب برآ با درصدی خطا است و عملا در محاسبه ی ضریب پسا دست بسته است. این روش همچنین قابلیت بررسی تاثیر عدد رینولدز را ندارد. بر اساس مطالعات CFD مدل اسپالارت-آلماراس توانایی بالایی در شبیه سازی جریان ایرفویل توربین های بادی دارد و تنها در زوایای حمله ی بسیار بالا اندکی با خطا مواجه خواهد شد. بر اساس آزمایش های تجربی و دینامیک سیالات محاسباتی با افزایش عدد رینولدز ضریب برآ افزایش و ضریب پسا کاهش خواهد یافت در نتیجه ضریب عملکرد توربین بادی با افزایش عدد رینولدز، بیشتر خواهد شد.
واژه های کلیدی: انرژی های تجدید پذیر، ایرفویل توربین های بادی، آیرودینامیک تجربی، آیرودینامیک عددی، آزمایش تونل باد، ضریب عملکرد، دینامیک سیالات
تعداد بازديد : 225
پایان نامه کاهش دامنه ارتعاشات لوله هاي ايستگاه هاي تقليل فشار گاز
 پایان نامه کاهش دامنه ارتعاشات لوله هاي ايستگاه هاي تقليل فشار گاز
پایان نامه کاهش دامنه ارتعاشات لوله هاي ايستگاه هاي تقليل فشار گاز
نوع فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : 144 صفحه

چکيده:
ارتعاشت يکي از مفاهيم مهم و اساسي در علوم  مهندسي مي باشد. به زبان ساده هر سيستم که داراي جرم و خاصيت فنري باشد، قابليت ارتعاش داشته و مي تواند در يک فرکانس طبيعي در حال ارتعاش باشد. با اطمينان مي توان گفت که ۹۵ % ارتعاشات واقع در صنايع براي سيستم ها مضر مي باشند. اگر سيستم در هر صورت به طور خواسته و ناخواسته با نيرويي تحريک شود به طوريکه فرکانس تحريک با فرکانس طبيعي منطبق گردد، دامنه نوسان چنان افزايش مي يابد که باعث فروپاشي سيستم مي گردد. در اين حالت يکي از محدودکننده هاي ارتعاشات، دمپينگ و ميرايي موجود در سيستم مي باشد. در تاسيسات ايستگاه ها عامل اصلي ايجاد ارتعاش رگولاتورهاي منصوب مي باشند، که اين مقوله هم با استفاده از تجربه و آزمايش انجام گرفته مورد تاييد مي باشد. در ابتدا بهترين روش براي جلوگيري از ارتعاش، محو ارتعاش در مبدا  توليد است. اما اين کار هميشه عملي نمي باشد ، لذا در اکثر موارد به دليل هزينه هاي زياد اين کار غير عملي خواهد بود و دنبال روش هايي براي متعادل کردن ارتعاشات مي باشند. اين فرايند در ايستگاه هاي تقليل فشار با تغيير توزيع جرم و سختي به وسيله نصب مهار و پايه انجام مي گيرد که در اين صورت فرکانس طبيعي تغيير مي کند، بطوريکه ديگر فرکانس تحريک بر فرکانس هاي طبيعي منطبق نشود. رنج فرکانسي لوله ها به دو دسته طبقه بندي مي شوند. دسته اول فرکانس هاي زير ۳۰۰ هرتز که اين حالت بيشتر در پالايشگاه هاي نفت و گاز و پتروشيمي اتفاق مي افتد. در اين حالت براي برخي از حالات حل دقيق وجود دارد و مابقي داراي حل هاي تجربي ( بر اساس شرايط عملياتي ، کاري و نوع سيال ) هستند. اما در فرکانس هاي بالاي ۳۰۰ هرتز که غالبا در نيروگاه هاي هسته اي اتفاق مي افتد، حل دقيق وجود نداشته و اطلاعات بيشتر بر پايه حل های عددی ، نتايج آزمايش و تجربه استوار مي باشد. در اين پايان نامه با عنايت به قرار گرفتن ارتعاشات در نوع اول، به بررسي ساپورت ها و قيود پرداخته شده است و با عنايت به مدل سازي و تحليل با برنامه اجزاي محدود، دامنه  ارتعاشات کاهش يافته است.
کلمات کليدي:
نوسان، ارتعاش، فرکانس طبيعي، رزونانس مکانيکي، پالس هاي فشار، خط لوله اصلي، انشعابات، ساپورت ها و قيود، اجزاي محدود و کاهش ارتعاشات
تعداد بازديد : 246
دانلود پایان نامه بررسی کامپوزیت پایه پلیمری تقویت شده با الیاف کربن (CFRP)
دانلود پایان نامه بررسی کامپوزیت پایه پلیمری تقویت شده با الیاف کربن (CFRP)

چکیده

الیاف کربن بخاطر داشتن خصوصیاتی چون مقاومت زیاد ، وزن کم و مقاومت در برابر خوردگی وحرارت ، ماده بسیار مناسبی جهت تقویت کامپوزیت های پایه پلیمری به حساب می آید .

در دنیای مواد ، الیاف کربن همانند آخرین امید برای افزایش خواص مکانیکی عمل می کنندیعنی در تقویت دیگر مواد و بهبود ویژگی های آنها معجزه وار عمل می کند . کامپوزیت های تقویت شده با الیاف کربن دارای ویژگی های برجسته ای مانند استحکام و چقرمگی بالا ، سبکی ، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت و هدایت الکتریکی هستند از دیگر ویژگی های الیاف کربن قابلیت استفاده همراه با مواد گوناگون همانند دیگر الیاف پلاستیک ها فلزات چوب و سیمان است .

مقدمه :

الیاف کربن نسل جدیدی از الیاف پر استحکام است . این مواد از پرولیز کنترل شده گونه هایی از الیاف مناسب تهیه می شود . به صورتی که بعد از پرولیز حداقل 90 درصد کربن باقی  بماند .

در دهه ی اخیر الیاف کربن در موارد غیر نظامی بسیاری همچون هواپیماهای مسافربری و باربری خودروسازی ساخت قطعات صنعتی صنایع پزشکی صنایع تفریحی – ورزشی و بسیاری موارد دیگر کاربر های روز افزونی یافته است . الیاف کربن در کامپوزیت های با زمینه سبک مانند انواع رزین ها به کار می رود .

کامپوزیت های الیاف کربن در مواردی که استحکام و سختی بالا به همراه وزن کم و ویژگی های استثنایی مقاومت به خوردگی مد نظر باشند . یگانه گزینه پیش روست .

هم چنین هنگامیکه مقاومت مکانیکی در دمای بالا خنثی بودن از لحاظ شیمیایی و ویژگی ضربه پذیری بالا نیز انتظار بروند . باز هم کامپوزیت های کربنی بهترین گزینه هستند . با توجه به این ویژگی ها پهنه گسترده موارد کاربرد این ماده در گستره های گوناگون فن آوری به سادگی قابل تصور است .

تعداد صفحات :35

تعداد بازديد : 235
دانلود پایان نامه نحوه ساخت مواد FGM و نمونه های این مواد در طبیعت
دانلود پایان نامه  نحوه ساخت مواد FGM و نمونه های این مواد در طبیعت

 

چکیده

FGM مخفف «Functionally Graded Material» میباشد. مواد FGM، موادی جدید و پیشرفته میباشند که از نظر ریزساختاری غیرهمگن بوده و خواص مکانیکی آنها به طور پیوسته از یک سمت سازه تـا سـمت دیگـر تغییـر میکند. معمولاً این مواد از دو ماده ساختاری سرامیک و فلـز سـاخته مـیشـوند. در مـواد FGM، خـواص بـا تغییـر موقعیت تدریجاً تغییر میکنند. ایـن تغییـر خـواص بـه علـت ترکیـب شـیمیایی وابسـته بـه موقعیـت – در سـطح ریزساختاری یا اتمی – ظاهر میشود. این مواد که جز مواد مرکـب محسـوب مـیگردنـد، اخیـراً در صـنایع مختلـف کاربرد وسیعی یافته اند.  روشهای ساخت فراوانی برای تولید مـواد FGM، وجـود دارنـد. در ایـن سـمینار، تاریخچـه روشهای ساخت مواد FGM، از ابتدا – در سال 1984 توسط پژوهشگران ژاپنی- تاکنون و چندین روش ساخت این مواد از جمله روش متالورژی پودر، و روش ذوبی مـورد بررسـی قـرار مـیگیرنـد. همچنـین،  ایـن روشهـا از لحـاظ درجه بندی، ضخامت لایه ها، تنوع در محتویات فاز، نوع FGM و تنوع در هندسه اجزا مورد بررسـی قـرار مـیگیرنـد. انواع مکانیزم ها و دستگاه های تولید و موارد استفاده هر روش تولیـد و جزئیـات و مراحـل آن شـرح داده مـیشـوند. به علاوه، به نمونه های مواد FGM در طبیعت  اشاره میشود. نمونههای زیادی از این مواد را میتوان در طبیعت یافـت که از نظر ریزساختاری بسیار ظریفتر و یکنواختتر از ساخته های بشر میباشند.

مقدمه

در سالهای اخیر با رشد روزافزون و شتابان صنایع مختلف و پیشرفته تر شدن دسـتگاههـای صـنعتی و توسـعه موتورهای پرقدرت صنایع هوافضا، توربین ها و راکتورها و دیگر ماشینها نیاز بـه مـوادی بـا مقاومـت حرارتـی بـالا و مقاومتر از لحاظ مکانیکی احساس شده است. در سالهای قبل در  صنایع هوافضـا از مـواد سـرامیکی خـالص جهـت پوشش و روکش قطعات با درجه کارکرد بالا استفاده میشد. این مواد عایقهای بسـیار خـوبی بودنـد ولـی مقاومـت زیادی در برابر تنشهای پسماند نداشتند. تنش های پسماند در این مواد مشکلات زیادی از جمله ایجاد حفره و ترک مینمود.  بعدها برای رفع این مشکل از مواد کامپوزیت لایهای استفاده شد. تنشهای حرارتی در این مواد نیز موجـب پدیده لایهلایه شدن میگردید. با توجه به این مشکلات طرح مادهای مرکب که هم مقاومت حرارتی و مکـانیکی بـالا داشته و هم مشکل لایهلایه شدن نداشته باشد، ضرورت پیدا کرد.  FGMها مواد کامپوزیتی با ریزساختار ناهمگن میباشند، که خواص مکانیکی آنها بطور ملایم و پیوسـته از یـک سطح به سطح دیگر جسم تغییر میکند. نوع رایج آن ترکیب پیوسـتهای از سـرامیک و فلـز مـیباشـد. ایـن مـواد از اختلاط پودر فلز و سرامیک بدست میآیند. تغییر فلز و سرامیک از  یک سطح به سطح دیگر کاملاً پیوسته میباشـد؛ به گونهای که یک سطح از جنس سرامیک خالص و یک سطح، فلز خالص است. بین دو سطح، ترکیب پیوسـت های از هر دو ماده میباشد. خواص مکانیکی نیز با توجه به نوع ترکیب تغییـرات پیوسـتهای در جهـت ضـخامت دارد. مـاده ساختاری  سرامیک به علت ضریب انتقال حرارت کم و مقاومت زیاد در مقابل دما، درجات حرارت بسیار بالا را تحمل کرده و ماده ساختاری فلز انعطاف پذیری لازم را فراهم میکند. به علاوه، اختلاط سرامیک و فلز با تغییرات پیوسـته از یک سطح تا سطح دیگر در یک سازه به آسانی قابلساختن میباشـد.  بـه علـت تغییـرات پیوسـته خـواص مکـانیکی مشکلات عدم پیوستگـی که در سازههای کامپوزیت وجود دارد؛ در مواد FGM به وجود نمیآید. این مواد ابتدا بـرای در سازههای مختلف تولید شدند. مزیـت اسـتفاده از ایـن مـواد،  ایجاد سپر حرارتی و پوششهای عایق حرارتی است که قادر  به تحمل درجات حرارت بسیار بالا و اختلاف درجه حرارت بسیار بالا بوده و مقاوم در مقابل خوردگی و سایش میباشند و همچنین مقاومت بالایی در مقابل شکست دارند. در حال حاضر از این مواد برای سازههایی کـه در مقابل درجات حرارت بالا باید مقاوم باشند، استفاده میگردد. از نکات بسیار برجسته این مـواد، امکـان بهینـه سـازی تغییرات تنش در آنها با تغییر مناسب پروفیل تغییـرات مـواد سـاختاری اسـت. تـا مـدتهـا افـزایش یکنـواختی در ریزساختارها مورد توجه بود تا بدین وسیله خصوصیات ماده بهبـود یابـد. حـال آنکـه امـروزه مـواد FGM همـراه بـا غیریکنواختی های فضایی که عمداً در آنها ایجاد میشود، محبوبیت زیادی در محیط های با دمای بالا کسب نمودهاند.
این مواد با توجه به پیوستگی ترکیب مواد تشکیلدهنده، دارای خواص مکانیکی مؤثرتری نسبت به مـواد کامپوزیـت لایهای میباشد.
این مواد در ساخت صفحات و پوسته های مخازن، راکتورها و توربینها و دیگر اجزای ماشین هـا کـاربرد زیـادی دارند، زیرا این قطعات آمادگی بالایی جهت واماندگی ناشی از کمانش حرارتـی دارنـد. از دیگـر مزایـای مـواد FGM نسبت به مواد کامپوزیت لایهای، عدم گسستگی در محل اتصال لایه ها میباشد؛ زیرا همانطور که گفته شـد در مـواد FGM ترکیب سرامیک و فلز پیوسته میباشد.

تعداد صفحه :76

تعداد بازديد : 421
پایان نامه کاربردها و روشهای تولید مواد Functionally graded piezoelectric
پایان نامه کاربردها و روشهای تولید مواد  Functionally graded piezoelectric

چکیده
در این متن پیزو سرامیکهای تابعی (FGP) معرفـی و روش سـاخت آنهـا بررسـی مـیگـردد. و بـه توضیح روش Dual Electro/piezo property) DEPP) پرداخته میشود که همزمـان از تغییـر در خواص پیزوالکتریک وخاصیت نفوذ پذیری الکتریکی برای ساخت پیزو سرامیکهـایی بـا جابجـایی بزرگ و بازده انرژی مناسب، استفاده میکند که قابلیتهایی مشابه سایر روشهـای تولیـد گرادیـان را میتواند در نصف پتانسیل الکتریکی وارد شده به آنها داشته باشد.
این روش تولید گرادیان همراه با یک فرآیند تطبیق یافتـۀ Micro-Fabrication همـراه بـا روش co- extrusion اجرا شده که این فرایند میتواند دقت و کنترل مناسب روی گرادیان مـواد در چنـد بعد را ایجاد کند واین فرایند بـرای سـاخت اولـین عملکردهـای پیـزو سـرامیک یکپارچـه کـه تغییـر  شکلهایی از درجه بالا تولید میکنند بکار رفته است. آزمـایش خسـتگی بـر روی یـکDEPP FGP قابلیت ایجاد چهار برابر بهبود در عملکرد نسبت به پیزو الکتریکهـای معمـول را نشـان مـیدهـد کـه موجب میشود استفاده از عملگر با خواص تابعی در کاربردهایی که قابلیت اطمینان مهمتـرین مسـئلۀ مورد توجه است، مناسب باشد.

مقدمه
پیزو سرامیکها با وجود قابلیتهای بسیار زیاد و کاربردهای گسترده ای که دارنـد، ماننـد همـۀ مـواد هوشمند معایبی هم دارند مثلا کرنش (مربوط به حرکت عملگر) که بوسیلۀ یک پیزو الکتریک معمـول ایجاد میشود، عموما خیلی کوچک است. (در حد چند میکرون) و باید با بکار بـردن در یـک  سـاختار تقویت شود تا بتوان مقدار کار مناسبی را تولید نمودco- extrusion افـزایش مقـدار جابجـایی بـه قیمت افزایش مقدار نیرو تمام میشود که در پیزو سرامیک به مقدار زیاد دیده میشود ولـی متاسـفانه آنچه موجب تقویت مقدار جابجایی میشود همچنین موجب کاهش قابلیـت  اطمینـان در عملگـر نیـز خواهد شد. عموما برای ایجاد یک ساختار ، لایههای متصل به هم در عملگر ایجاد میکنیم که مستعد ایجاد جدایی بین لایه ای (delamination)و نیز تمرکز تنش بالا در ماده است. این شرایط میتواند موجب تخریب ناگهانی در وسیلۀ پیزو سرامیک شود که باعث  میشود قطعـه از نظـر تجـاری مناسـب نباشد. اگر چه همچنان کاربردهای تجاری زیادی هستند که از قابلیتهای پیزو سـرامیکهـا اسـتفاده میکنند، محدودیتهای این مواد قابل حذف میباشد.

با اینکه حرکت و قابلیت اطمینان همچنان یـک مسـئله اساسـی اسـت، پیشـرفتهـایی کـه در پیـزو سرامیکها و روشهای ساخت آنها ایجاد شده میتواند مشکلات بسیار را حل کند. به عنوان مثال قابلیتهای پیزو سرامیکهایی با خواص تابعی یا مواد  (Functionally graded piezoceramics)بدلیل عدم وجود سطوح تمـاس در آن و گرادیـان خواص پیوسته میتواند انقلابی در زمینۀ تولید پیزو سرامیکها محسوب میشود. زیـرا مشـکلات ذکـر شده از نوع تمرکز تنش وایجاد جدایی در لایهها در آن اتفاق نمـی افتـد وقابلیـت اطمینـان مناسـبی خواهد داشت. بنابراین  میتواند در مصارف تجاری مورد استفاده قرار گیرد. این متن به توضیح این نوع از پیزو سرامیکها و خواص و روش ایجاد گرادیان و فرآیند تولید مواد Functionally graded) (FGP) piezoceramics)می پردازد.

تعداد  صفحه :70

 

تعداد بازديد : 407
دانلود پایان نامه پیش بینی شکست و خستگی چرخ دنده ها
دانلود پایان نامه پیش بینی شکست و خستگی چرخ دنده ها

چکیده برای طراحی هر چه بهتر یک گیربکس تعیین عمر کاری یک چرخ دنده از اهمیت بالائی برخوردار است عمر یک چرخ دنده به عوامل زیادی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها خستگی خمشی دندانه می باشد که باعث شروع ترک در نقاط تنش ماکزیمم خواهد شد این نقاط در پای دنده  واقع شده اند نقطه ای که تمرکز تنش باعث ایجاد تنشهای بالای مکانیکی می گردد .
در این پروزه با بکارگیری روشStress Life به تاثیر تنشهای خمشی پای دنده بر روی عمر خستگی چرخ دنده در نقاط مختلف یک دنده خواهیم پرداخت این روش بارها برای تعیین عمر قطعات دیگر استفاده می شود اما در اینجا از این روش برای پیش بینی عمر خستگی چرخ دنده استفاده  می شود همچنین بمنظور دسته بندی بار تکراری از روش Rain Flow برای شمارش بار سیکلی استفاده می شود و نیز بمنظور محاسبه تنش از روش المان محدود استفاده می شودو در نهایت از نمودار S-N برای تشخیص تنشهای خمشی بر روی عمر خستگی چرخ دنده استفاده می  شود .

مقدمه
همانطوریکه میدانیم مبنای کار دستگاههای مکانیکی بر حرکت نهاده شده است در این دستگاهها مکانیزمهای متعددی برای تولید ، انتقال و تبدیل حرکت وجود دارد . برای هر یک از موارد مذکور مکانیزمهای ویژهای وجود دارد که با لحاظ کردن شرایط کاری، صرفه اقصادی و منبع انرژی موجود  برگزیده میشود. موتورهای الکتریکی، موتورهای احتراق داخلی و توربینها از انواع تولید کنندههای حرکت میباشند. اما برای انتقال و تبدیل قدرت معمولاً از شفت، تسمه، زنجیر و چرخنده استفاده میشود که چرخدنده ها و یا مجموعه آنها که گیربکس نامیده میشود از اهمیت خاصی  برخوردار است بدلیل آنکه انتقال و تبدیل قدرت در آن کامل، بدون لغزش, کم حجم و دارای قابلیت اطمینان بالائی است. لذا در دورها و گشتاورهای بالا به راحتی قابل استفاده است. از جمله موارد مصرف چرخدندهها میتوان از گیربکس و دیفرانسیل اتومبیل، تبدیل دور در توربینها گیربکس آسانسور و دیگر ماشینآلات صنعتی نام برد.
از طرفی برای ساخت دستگاههای میکرومکانیکی مانند ساعت، ویدئو و دوربینهای ویدئوئی بکارگیری چرخدندهها میکرومتری رایج شده است.
طراحی پیشرفته مکانیک، برای هر چه کوچکتر کردن چرخدندهها و گیربکس بدلیل نیاز اقتصادی صنایع به صرفهجویی، در بکاربری مواد و هزینه تولید و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در مقایسه با مصرف مواد اولیه، و نیز کم  حجمتر و سبکتر شدن قطعات مکانیکی بدلیل امکان استفاده از انرژی کمتر بمنظور مدنظر قرار دادن مسائل زیست محیطی، کار برد روزافزونی رسیده است. تا چرخدندههای کوچک با دقت و دارای عمر مشخص تولید گردد. بعبارتی در طراحی بهینه نه عمر بینهایت مطلوب است و نه عمر کوتاه بلکه عمر بهینه در محدوده زمان مصرف دستگاه هدف طراحی  امروزی میباشد. ایده قدیمی ساخت اتومبیلها و دستگاههای مکانیکی با عمرهای طولانی جای خود را به خودروها و دستگاههای کوچک و جمع و جور امروزی داده که عمر کمتر از ده سال دارند و مصرف هر نوع موادی در این دستگاهها در حداقل ممکن است میباشد.

تعداد صفحه :67

 

تعداد بازديد : 291