


چکیده :
در گذشته ساختار سیستمهای تولید و مصرف انرژی همانند الکتریسیته و گاز طبیعی به گونه ای بود که به صورت مستقل از همدیگر بودند. اما با توجه به رشد روزافزون مصرف انرژی و توسعه سیستمهای کنترل و لزوم هماهنگی بین تولید و مصرف انرژی، تولید کنندگان را ناچار به توسعه سیستمهای جدید تولید نمود. در این سیستمها از حاملهای مختلف انرژی به جای تمرکز بر یک حامل خاص جهت تولید انواع انرژی های قابل مصرف استفاده می شود. علاوه بر پیشرفت هایی که در زمینه تولید توان صورت گرفته است در سمت مصرف کنندگان نیز تغییرات زیادی در مقدار و شیوه مصرف انرژی صورت پذیرفته است. یکی از این تغییرات ظهور خودروهای الکتریکی به چرخه مصرف انرژی می باشد. پیشرفت و توسعه این نوع خودروها در سالیان اخیر بدلایل مختلف از جمله افزایش آلودگی هوا مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. لذا قبل از ورود این بازیگران جدید عرصه مصرف انرژی، بررسی تاثیرات این نوع خودروها بر وضعیت بازار جدید انرژی امری اجتناب ناپذیر است. علاوه بر این مسئله انرژی های نو نیز به عنوان راه کار دیگری جهت افزایش راندمان اقتصادی در این مقاله آورده شده است.
عبارات کلیدی: سیستمهای یکپارچه انرژی، حاملهای انرژی، مبدل حرارت و الکتریسیته، بهینهسازی مصرف انرژی، ماشینهای برقی، انرژی خورشیدی

عنوان پایان نامه:
اندازه گیری بلوغ حاکمیت معماری سرویس گرایی سازمان با استفاده از چارچوب COBIT
تعداد صفحات :154
چکیده:
امروزه معماری سرویس گرا (SOA) به عنوان یک رویکرد مناسب برای بهبود چابکی و افزایش کارایی سیستم ها مورد توجه قرار گرفته است. از آنجا که سازمانها در فرایند استفاده از این فناوری با چالش های زیادی نظیر پیچیدگی طراحی ساختار تصمیم گیری، مدیریت و حاکمیت سرویس هاو نبود فرایندهای حاکمیت مواجه هستند، بنابراین نیازمند یک چارچوب جامع و قابل اجرا برای حاکمیت SOA هستند تا چالش های موجود را برطرف ساخته و ساختار حاکمیت و مکانیزم های کنترلی را تعریف نماید.همچنین برای تعیین یک نقشه راه برای استقرار معماری سرویس گرا نیازمند تعیین سطح بلوغ حاکمیت این معماری است.در این تحقیق چارچوب های موجود و چالش های معماری سرویس گرا مورد مطالعه قرارمی گیرد. براین اساس ما برای استقرار معماری سرویس گرایی در سازمان از COBIT ، که یک چارچوب استاندارد حاکمیت فناوری اطلاعات سازمانی است استفاده کرده و سطح بلوغ حاکمیت معماری سرویس گرا را مورد بررسی قرار می دهیم.چارچوب پیشنهادی با تمرکز بر پوشش مولفه های حاکمیت SOA و معیاری برای تعیین سطح بلوغ حاکمیت،راه حلی مناسب برای حاکمیت موثر معماری سرویس گرا و تدوین نقشه راه فراهم می سازد.

عنوان :ارائه مدلی برای رتبهبندی اسناد وب بر اساس تعاملات کاربران
فرمت فایل اصلی:doc قابل ویرایش با نرم افزار ورد
تعداد صفحات: 99
چکیده:
امروزه وب جهان گستر به عنوان بهترین محیط جهت توسعه، انتشار و دسترسی به دانش مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین ابزار برای دسترسی به این اقیانوس بی کران اطلاعات، موتورهای جستجو میباشد که یکی از اصلیترین بخشهای آن رتبهبندی در پاسخ به جستجوی کاربر است. بنابراین کمک به کاربران برای پیدا کردن صفحه وب مورد نظرشان یک مسئله بسیار مهم است. با توجه به مشکلات روشهای مبتنی بر متن و پیوند، روشهای مبتنی بر رفتار و قضاوت کاربر برای برقراری عدالت و دموکراسی در وب مورد توجه قرار گرفته است. به عبارت دیگر جهتِ رشد وب از نظر کمی و کیفی، تعیین صفحات اصلح توسط خود کاربران انجام میپذیرد. ولیکن تشخیص و استخراج قضاوت کاربران از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. رفتار کاربر در حین جستجو، شامل متن پرسوجو، نحوه کلیک کاربر بر روی لیست رتبهبندی شده نتایج، زمان توقف در صفحه و دیگر اطلاعات موجود در خصوص وقایع ثبت شده در حین جستجو میباشد. این وقایع ثبت شده، حاوی اطلاعات بسیار ارزشمندی هستند که از آنها میتوان جهت تحلیل و ارزیابی و مدلسازی رفتار کاربران به منظور بهبود کیفیت نتایج استفاده کرد. در این پژوهش مدلی ارائه میگردد که به ازای هر پرسوجوی مشخص بازخوردهای مثبت و منفی کاربران از جمله تعداد دفعات دستیابی یک سایت، مدت زمان سپریشده در هر سایت، تعداد دانلودهای انجام شده در هر سایت، تعداد کلیکهای مثبت و تعداد کلیکهای منفی در هر سایت از لیست نشان داده شده از صفحات وب، را دریافت کرده و رتبه هر صفحه را با استفاده از روش تصمیمگیری چند شاخصه محاسبه میکند و یک رتبهبندی جدید از سایتها ارائه میدهد و این رتبهبندی را مرتباً با استفاده از بازخوردهای بعدی کاربران به روز مینماید.
واژههای کلیدی:
موتور جستجو، رفتار کاربر، بازخورد کاربر، تصمیمگیری چندشاخصه

چکیده:
یکی از پیچیدهترین کارها در پردازش تصاویر دیجیتال، بخشبندی تصاویر است. بهدلیل افزایش توجه به این تکنیک توسط محققان و تبدیل آن به یک نقش حیاتی در بسیاری از زمینههای کاربردی مثل کاربردهای پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه در دندانپزشكي مدرن، تكنيكهاي مبتني بر استفاده از كامپيوتر مانند طرحريزي و برنامهريزي پيش از عمل جراحي، روز به روز توسعه مييابند. به منظور دستيابي و اجراي پروسههاي ذكر شده، بخشبندي اتوماتيك دندانها از مراحل مهم و اوليه ميباشد. در اين پاياننامه يك روش چند مرحلهاي جهت بخشبندي خودكار دندانها در تصاوير دیجیتال دندانی ارائه شدهاست.
هدف اصلی در این پایاننامه استفاده از زیرباندهای ضرایب موجک برای بهبود بخشبندی است. هر یک از این زیرباندها حاوی اطلاعات مهمی هستند که میتوان از آنها در بخشبندی تصاویر استفاده کرد. این اطلاعات مهم در بخشبندی تصاویر نادیده گرفته شدهاست. ایده اصلی این است که این اطلاعات را بهشیوهای بهتصویر اصلی اضافه کرد. زیرباندهای ضرایب موجک با استفاده از روشهای ادغام به اولین زیرباند از ضرایب تبدیل موجک، مربوط به ضرایب تقریب است که از لحاظ مقدار و شکل ظاهری، به تصویر اصلی نزدیکتر است، اضافه میشوند. بعد از آن عکس تبدیل موجک انجام میشود. در این حالت تصویر بهدست آمده شامل اطلاعات بیشتری نسبت به تصویر اصلی است و بخشبندی بهتر و دقیقتر انجام میشود.
در این پایاننامه برای بخشبندی تصاویر رادیولوژی دندانی از الگوریتم EM استفاده شدهاست که برای بهبود این الگوریتم از الگوریتم k-means برای تخمین اولیه پارامترهای الگوریتم EM استفاده شدهاست. اين الگوریتم عليرغم سادگي آن يک روش پايه براي بسياري از روشهاي خوشهبندي ديگر محسوب ميشود. از عملگرهای مورفولوژیکال برای بهبود بخشبندی استفاده شدهاست.
كلمات كليدي:
بخشبندی، تبدیل موجک، الگوریتم EM، الگوریتم K-means، عملگرهای مورفولوژیکال

چکیده
سیستم عامل توزیع شده در یک محیط شبکهای اجراء میشود. در این سیستم قسمتهای مختلف برنامه کاربر بدون آنکه خود او متوجه شود میتوانند همزمان در چند کامپیوتر مجزا اجراء شده و سپس نتایج نهایی به کامپیوتر اصلی کاربر بر گردند. به علت تأخیرهای انتقال در شبکه و نویزهای احتمالی در خطوط انتقالی قابلیت اعتماد اجرای یک برنامه دریک سیستم تنها,بیشتر از قابلیت اجرای آن دریک سیستم توزیع شده است .
همچنین درسیستم توزیع شده اگر یکی از کامپیوترهایی که وظیفه اصلی برنامه جاری را برعهده دارد خراب شود کل عمل سیستم مختل خواهد شد . از طرف دیگر اگر اطلاعاتی همزمان در چند کامپیوتر به صورت یکسان ذخیره گردد ویکی از کامپیوترها خراب شود, دادهها را میتوان از کامپیوترهای دیگر بازیابی کرد از این نظر امنیت افزایش مییابد.به سیستم های توزیع شده گاهی اوقات سیستمهای Loosely Coupled یا ارتباط ضعیف نیز میگویند,چرا که هر پردازنده کلاک و حافظه مستقلی دارد . پردازندهها از طریق خطوط مخابراتی مختلفی مثل گذرگاههای سریع یا خطوط تلفن ارتباط دارند. ساختار این پروژه به چهار فصل نگاشته شده که در فصل اول به بیان کلیاتی از موضوع مورد نظر پرداخته ، در فصل دوم به بررسی و ساختار محاسبات توری پرداختیم و همچنین در فصل سوم محاسبات ابری را بیان جزئیات شرح دادیم و در نهایت در فصل چهارم به مقایسه فصول دوم و سوم پرداخته و اهم مطالب را با جزئیات لازمه تحریر نمودیم.
کلید واژه : رایانه ، سیستم توزیع شده ؛ محاسبات توری، محاسبات ابری ، عملکرد ، معماری ، ساختار

“M.Sc” سمینار برای دریافت درجه کارشناسی ارشد مهندسی برق – قدرت
عنوان: مدل های پدیده کرونا در خطوط انتقال و نحوه ارزیابی تلفات آن در شبکه های واقعی
چکیده:
هدف از این تحقیق، بررسی پدیده کرونا در خطوط انتقال انرژی الکتریکی، انواع و تأثیرات آن و نیز مدلهای ارائه شده در مورد این پدیده و ارزیابی تلفات ناشی از آن میباشد.
ابتدا اصول تخلیه الکتریکی، انواع آن – شامل تخلیه های مثبت و منفی در الکترودهای مختلف – و نتایج آزمایشگاهی و نظری مربوطه ارائه میگردد. پس از آن پدیده کرونا در خطوط انتقال معرفی میشود. تأثیر انواع گوناگون هادیها در شدت این پدیده، به کمک نتایج تجربی ملاحظه میشود. سپس تأثیرات محیطی از قبیل آب و هوا، ذرات معلق و… مورد تحلیل قرار میگیرد. تلفات کرونا معرفی شده و مدلهای نظری تبیین میشود. در نهایت مطالعاتی که در این حوزه در برخی کشورها از جمله سوئد ارائه می گردد و در انتها پیشنهاداتی در راستای انجام مطالعات جدید و بومی مطرح میشود.
مقدمه:
با افزایش میزان مصرف انرژی در جهان و روبه اتمام رسیدن منابع انرژی فسیلی، توجه ویژهای به مقوله تلفات انرژی شده است.
چنانکه میدانیم پس از تولید انرژی الکتریکی در نیروگاههای متمرکز، بهکمک خطوط انتقال این انرژی به مناطق مصرف منتقل میشود و از طریق پستها و خطوط فوق توزیع و توزیع در اختیار مصرف کننده ها قرار میگیرد. در کلیه حوزه ها اعم از تولید، انتقال و توزیع، تلفات الکتریکی بخش قابل توجهی از انرژی را به گرمای بی حاصل مبدل میسازد.
قسمت عمده ای از این تلفات مربوط به خطوط ولتاژ بالای انتقال است و در این میان پدیده کرونا بیشترین تأثیر را دارد.
برای بهبود وضعیت و کاهش این تلفات، شناخت این پدیده، روش های ارزیابی تلفات ناشی از آن و ارائه مدل ضروری است.
هدف اصلی ما در این پروژه آشنایی با انواع تخلیه های الکتریکی، پدیده کرونا، تبیین مفهوم تلفات کرونا، نحوه ارزیابی و محاسبه تلفات و در نهایت معرفی مدلهای ارائه شده در این مورد است.
فصل اول: پدیده کرونا در خطوط انتقال
1-1) مقدمه
– زمانی که شدت میدان الکتریکی بر روی سطح هادی از قدرت شکست هوا تجاوز می کند، تخلیه های کرونا در سطح هادی خط انتقال شکل می گیرند.
– حتی در یک میدان یکنواخت بین دو الکترود مسطح موازی در هوا نیز، بسیاری شرایط گوناگون بر میزان این قدرت شکست تاثیر می گذارند.
– برخی از این شرایط عبارتند از: فشار هوا، جنس الکترود، وجود بخار آب، پدیده فوتو یونیزاسیون و نوع ولتاژ.
– شکست هوا در این ناحیه سبب ایجاد: نور، نویز صوتی، نویز رادیویی، لرزش هادی، اوزون (O3) و محصولات دیگر می گردد و در ضمن اتلاف انرژی به وجود می آورد که بایستی توسط نیروگاه تأمین شود.
2-1) مکانیسم کرونا
– فرآیندهای تخلیه گازی
تخلیه های الکتریکی معمولا به واسطه میدان الکتریکی که به الکترون های آزاد درون گاز شتاب می دهد، آغاز می شوند. هنگامی که این الکترون ها انرژی کافی به دست آوردند، می توانند از طریق برخورد با اتم ها، یون ها و الکترون های جدید تولید کنند. (یونیزاسیون ضربه)
الکترون های اولیه که فرآیند یونیزاسیون را آغاز می کنند، غالبا به واسطه فوتویونیزاسیون تولید می شوند.
تعداد صفحه : 89

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع ارشد مهندسی برق گرایش کنترل
با عنوان :کنترل سیستمهای غیرخطی حاوی بکلش
تعداد صفحات :118
یکی از پدیدههای غیرخطی که تقریباً در تمامی سیستمهای مکانیکی وجود دارد بکلش نام دارد. میتوان گفت، این پدیده یکی از مشکلات رایج بر سر راه شناسایی و کنترل سیستمهای مکانیکی میباشد. کنترل سیستمهای حاوی بکلش دارای دو هدف اصلی میباشند: کنترل سرعت و کنترل موقعیت. وجود بکلش در این سیستمها، کیفیت کنترل سرعت و کنترل موقعیت را تحت تأثیر خود قرار میدهد. برای اینکه با کیفیت بهتری بتوان این سیستمها را کنترل کرد، نیاز به نصب سنسور بر روی شفت و یا حتی در بعضی مواقع نیازمند نصب سنسورهای گرانقیمت برای اندازهگیری زاویه بکلش میباشد. در همین راستا، روش شناسایی آنلاین بدون بکارگرفتن سسنورهای گرانقیمت و کنترل این سیستمها در برابر تغییرات پارامترهای سیستم، مبحثی است که بدان احساس نیاز میشود. در این پژوهش سعی بر آن شده است که با مجهول فرضکردن کل سیستم حاوی بکلش و با فرض در دسترس بودن سیگنالهای قابل اندازهگیری، فقط از سمت موتور و بار بتوان موقعیت بار را کنترل کرد. ارائه یک روش نوین شناسایی بر اساس مدلهای پارامتری خطی مناسب برای شناسایی کامل سیستمهای حاوی بکلش و استفاده از این مدلهای پارامتری خطی برای کنترل وفقی غیرمستقیم موقعیت بار، ارائه روش کنترل وفقی مستقیم با فرض مجهول بودن کل سیستم و ارائه تکنیکی برای کنترل موقعیت بار به روش پسگام با فرض نامعلوم بودن زاویه بکش از جمله کارهای نوین کنترلی است که با فرض در دسترس بودن سیگنالهای فیدبک از سمت موتور و بار در این پژوهش انجام شده است.

- نویسنده: محمد جاوید
- موضوع: امنیت
- تعداد صفحات: ۲۷
- فرمت: کتاب PDF
- زبان: فارسی
هش کدها به طور خلاصه کدهایی هستند بر اساس الگوریتمهایی که با محاسبات بر روی فایل ها تولید می شوند. یعنی طبق یک سری الگوریتم هایی که بر روی فایلها محاسبات انجام میدهند برای آنها یک کد یکتایی خاصی (Unique) تولید میکنند. این کد در صورتی که حتی یک bit از آن فایل عوض شود، تغییر میکند. به این کدها به طور کلی هش کد Hash Code میگویند و چون هیچ دو فایلی Hash کدی همانند هم ندارند (مگر آنکه هردو یک فایل باشند ولی با نامهای متفاوت و یا مکانهای متفاوتی) بنابر این، میتوان Hash کدها را همانند اثر انگشت ما انسانها دانست.
تعداد صفحات : 10