
پایان نامه راز و رمزهای پنهان و پوشیده قیام های مذکور برا اساس کتاب مقاتل الطالبیین
فرمت فایل دانلودی: .docxفرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 157
پایان نامه راز و رمزهای پنهان و پوشیده قیام های مذکور برا اساس کتاب مقاتل الطالبیین
نوع فایل: Word و قابل ویراش
تعداد صفحات : 157 صفحه
چکیده
جنبش ها و قيام هاي شيعي، در تاريخ تشيع برجستگي خاصي دارند و در هر برهه اي از زمان، به شكل ويژه اي نمود پيدا كرده اند. نمود جدی این قیام ها در پی واقعه جانسوز کربلا بود که تأثیر عمیق در روحیه مسلمانان، به ویژه علویان، داشت. قتل امام حسین(ع) و یارانش، عواطف و احساسات اخلاقی و مذهبی مردم را برانگیخت؛ به ویژه آن هایی که امام را برای بیعت دعوت کرده بودند، اما به هر دلیل از یاری به ایشان امتناع ورزیدند. در نتیجه، این افراد برای خونخواهی شهدای کربلا، علیه حکومت اموی به مبارزه برخاستند و قیام هایی را ترتیب دادند.
تعداد زیادی از سادات حسنی و حسینی با انگیزه های خداجویانه در مقابل حاکمیت ظلم خروج کردند که بعضی از این قیام ها به نتیجه رسید و برخی دیگر سریعاً سرکوب شد. البته لازم به ذکر است که مؤثرترین قیام ها و بیشترین شهادت ها در دوره بنی عباس بوده است و بیش تر قیام های دوره اموی برای خونخواهی از امام حسین (ع) و شهیدان کربلا صورت می گرفت، در حالی که اکثر قیام های عصر بنی عباس برای برقراری حکومت اسلامی انجام می شد.
علي رغم مبارزه سياسي و جان فشاني و درگيري علويان براي سرنگوني خلافت بني اميه و همکاري اوليه بني عباس با آنان در اين مبارزه، بني عباس با زيرکي تمام و وجود يک دسته از عوامل سياسي اجتماعي به قدرت دست يافتند. علويان متوجه شدند که سختي، مشقت و جان باختگي و زندان و شکنجه را در چندين دهه علويان و اولاد بني حسين(ع) متحمل شدند ولي عباسيان با حيله و تزوير و يک سري عوامل ديگر به قدرت رسيدند و هم اکنون نه تنها جايي در اين حکومت براي آن ها در نظر گرفته نشده بلکه با سوء استفاده از خاندان اهل بيت(ع)، قوانين اسلامي را زير پا گذاشته و دست به آزار و اذيت شيعيان و اولاد ائمه اطهار(ع) زده و در اين کار حتي از بني امیه نيز پيشي گرفته اند. علويان به خاطر طرح قبلي به جهت احقاق حق و نهايتاً غيرت ديني و تعصب و همت انقلابي نمي توانستند مظالم عهد عباسي و تحقيري را که بر آن ها وارد ساخته بودند، تحمل نمايند. لذا با حمايت مردم و فقهاء دست به حرکت و قيام عليه عباسيان زدند. قیامهای بسیاری را بر ضد حاکمان زور و تزویر برپا ساختند و حتی در این راه بسیاری از آنان جان خویش را از دست دادند.از جمله مهم ترین این قیام ها می توان به قيامهاي شيعي از سال ۶۵ تا ۲۵۰ هـ ق عمدتاً به خونخواهي از قيام و شهادت حضرت امام حسين در سال ۶۱هـ به وقوع پيوستهاند برخي از مهمترين اين قيامها كه اين رساله به آنها پرداخته است عبارتند از: قيام توابين (۶۵هـ)، قيام مختار (۶۶هـ) و قيام زید بن علي (۱۲۱ يا۱۲۲هـ) در دورهي امويان، و قيام محمد بن عبدالله معروف به نفس زكيه (۱۴۵هـ)، قيام ابراهيم بن عبدالله (۱۴۵هـ)، قيام حسين بن علي شهيد فخ (۱۶۹هـ)، قيام يحيي بن عبدالله (۱۷۶هـ)، قيام محمد بن ابراهيم معروف به ابن طباطبا (۱۹۹هـ) و قيام محمد بن قاسم (۲۱۹هـ) در دورهي حكومت عباسيان.
اين نوشتار با رويكرد تحليلي و توصيفي برآن است تا این قیام ها را مورد تبیین و تحلیل قرار دهد.
کلید واژگان: قیام، علویان، شیعه ، بنی امیه ، بنی عباس، مقاتل الطالبیین