loading...
دانلود سرای دانشجویی
داده کاوی در شبکه های اجتماعی و روابط عمومی و بازاریابی نوین

داده-کاوی-در-شبکه-های-اجتماعی-و-روابط-عمومی-و-بازاریابی-نوین چكيده امروزه با گسترش سیستم‌های پايگاهي و حجم بالاي داده‌های ذخیره‌شده در اين سیستم‌ها، نياز به ابزاري است تا بتوان داده‌های ذخیره‌شده پردازش كرد و اطلاعات حاصل از اين پردازش را در اختيار كاربران قرارداد. با استفاده از پرسش‌های ساده در SQL و ابزارهاي گوناگون گزارش گيري معمولي، می‌توان اطلاعاتي را


دانلود فایل
تحقیق-انواع-الگوریتم-های-زمانبدی-در-رایانش-ابری
تحقیق: انواع الگوریتم های زمانبدی در رایانش ابری
فرمت فایل دانلودی: .docx
فرمت فایل اصلی: docx
تعداد صفحات: 56
حجم فایل: 597 کیلوبایت
قیمت: 12000 تومان

عنوان پروژه: انواع الگوریتم های زمانبندی
تعداد صفحات فارسي 56
نوع فایل های ضمیمه Word

چکیده

امروزه محاسبات ابری شهرت زیادی پیدا کرده و نمونه ای از محاسبات توزیع‌شده، متشکل از منابع و درخواست ها با هدف اشتراک گذاری منابع به صورت سرویس در بستر اینترنت است. این محیط تصوری از منابع بی نهایت را برای کاربران فراهم می کند؛ بنابراین کاربران می توانند مبنی بر تقاضا، میزان استفاده از منابعشان را افزایش یا کاهش دهند. به عبارتی محیط ابر، پرداخت به اندازه استفاده است. در ابر، فراهم کنندگان می خواهند بیش ترین بازده را از منابع خود ببرند و کاربران نیز می خواهند هزینه های خود را حداقل نمایند درعین ‌حال، عملکرد مورد نیازشان را نیز به دست آورند. استفاده مناسب و بهینه از منابعی همچون حافظه، پردازشگر یک چالش است از این رو، چگونگی زمانبندی وظایف مسئله ای مهم محسوب می شود که تأثیر زیادی در عملکرد فراهم کنندگان سرویس ابر دارد. زمانبندی، انتخاب بهترین منبع مناسب با هدف انتشار بار در پردازنده ها و حداکثر بهره وری از منابع است. درحالی که باید زمان پاسخ و تکمیل هر وظیفه و همچنین هزینه سرویس را حداقل نماید. در این گزارش ابتدا به بیان مسئله و مشکل زمانبندی و ادبیات تحقیق اشاره می شود. سپس تعاریفی مرتبط با زمانبندی وظایف را مطرح کرده و ویژگی های یک زمانبند خوب را بیان می کنیم و در آخر به بررسی برخی از الگوریتم های موجود در ابر پرداخته و مقایسه ای از آن ها ارائه می شود.

تحقیق-کدینگ-ویدئو-کارشناسی-ict
تحقیق کدینگ ویدئو-کارشناسی ICT
فرمت فایل دانلودی: .docx
فرمت فایل اصلی: docx
تعداد صفحات: 92
حجم فایل: 4082 کیلوبایت

پروژه کدینگ ویدئو در 7 فصل و در فایل word به همراه فهرست در اختیارتان قرار گذاشته شده است.

حجم فایل : 3 مگابایت

تعداد صفحات فایل ورد : 92 صفحه

چکیده

 محاسبات ابری به عنوان یک مدل محاسباتی جدید است که در آن نرم­افزار، سخت­افزار، زیرساخت، بستر، داده و دیگر منابع به صورت مجازی و به عنوان سرویس، بر حسب تقاضا و از طریق اینترنت توسط فراهم­کنندگان ابر در اختیار کاربران ابر قرار می­گیرند. این مدل مبتنی بر پرداخت در ازای استفاده می­باشد، یعنی کاربران تنها برای منابعی که از آنها استفاده می­کنند هزینه پرداخت می­کنند. از جمله موضوعات مطرح در این محیط­ها می­توان به مواردی از قبیل امنیت، مدیریت منبع و مقیاس­پذیری اشاره کرد. محیط­های ابری منابع بی­شماری را در اختیار کاربران قرار می­دهند و کاربران می­ توانند میزان منابع مورد نیاز خود را کاهش و یا افزایش دهند، از ­اینرو مدیریت منبع یکی از موضوعات بسیار مهم در محاسبات ابری است. فراهم کردن سرویس در ابر بر مبنای توافق­نامه سطح سرویس (SLA) است. توافق­نامه سطح سرویس ابزاری برای تامین نیازهای غیر­عملیاتی مثل کیفیت سرویس بین فراهم­کنندگان و کاربران ابر است. به منظور دستیابی به SLAفراهم­کنندگان باید قادر به زمانبندی منابع و استقرار ابزارهای کاربردی به­گونه­ای باشند که اهداف SLAرا برطرف کنند و از این طریق رضایتمندی مشتری را بدست آورند. در صورت نقض SLAفراهم­کننده باید مبلغی را به عنوان جریمه به کاربر پرداخت نماید. بنابراین آنچه برای فرهم­کنندگان اهمیت بسیاری دارد برطرف کردن نیارهای کیفیت سرویس مشتری به منظور بدست آوردن مشتریان بیشتر و کاهش میزان جریمه و افزایش سود است.

برای تامین نیازهای SLA ممکن است فراهم­کنندگان بخواهند برای هر درخواستی یک ماشین­های مجازی ( VM) مجزا راه­اندازی کنند (تخصیص ایستا)، در این صورت اگرچه ممکن است نیازهای سطح سرویس برطرف شوند، اما منابع سخت­افزاری هدر می­روند که در نهایت منجر به افزایش هزینه برای فراهم­کننده می­­شود. برای برطرف کردن این مشکل روش­های چند اجاره­ای مطرح شدند که در آنها یک VM می­تواند چندین درخواست را سرویس­دهی کند، اما باید دقت شود که SLA درخواست­های مختلف رعایت شود و چنانچه بتوان روش­هایی ارائه داد که این مهم را رعایت کنند به کارایی بالاتری می­توان دست یافت (تخصیص­های پویا). از اینرو در این پژوهش یک روش زمانبندی چند اجاره­ای مبتنی بر SLA با هدف استقرار کارای درخواست­ها روی VM پیشنهاد شده است. در این روش یک پارامتر SLAبه نام مهلت زمانی و پارامتری به عنوان اولویت برای درخواست­های کاربر و یک پارامترSLA به نام هزینه برای فراهم­­کننده تعریف شده است و نتایج بر اساس هزینه مورد ارزیابی قرار گرفته است. هزینه همان مبلغ جریمه­ای است که فراهم­کننده به دلیل نقض SLA پرداخت می­کند. برای پیاده­سازی از ابزار کلودسیم استفاده شده است و برای ارزیابی روش پیشنهادی (تخصیص پویا: شامل مهاجرت، اولویت و SLA) با دو روش تخصیص ساده (بدون در نظر گرفتن مهاجرت، اولویت و SLA) و نیز تخصیص ایستا (بدون در نظر گرفتن مهاجرت و با رعایت اولویت و SLA) مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان­دهنده آن است که در روش پیشنهادی هزینه نسبت به دو روش دیگر پایین­تر است، چرا که به دلیل در نظر گرفتن اولویت و SLA، عدم انحصار VM توسط درخواست و امکان مهاجرت درخواست­ها تعداد درخواست­های بیشتری به منابع مورد نیازشان دست میابند و می­توانند بر اساس مهلتشان تمام شوند و این به معنای استقرار موثر درخواست­ها درVMها و استفاده بهینه از منابع است.

 

کلمات کلیدی: محاسبات ابری، ماشین مجازی، تخصیص منبع، توافق­نامه سطح سرویس

تحلیل-و-پیش-بینی-رفتار-مصرف-برق-مشترکین-با-استفاده-از-تکنیک-های-داده-کاوی
تحلیل و پیش بینی رفتار مصرف برق مشترکین با استفاده از تکنیک های داده کاوی

فرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 85
حجم فایل: 1454 کیلوبایت

تحلیل و پیش بینی رفتار مصرف برق مشترکین با استفاده از تکنیک های داده کاوی (مطالعه موردی: شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی)

در عصر حاضر به جرات می­توان گفت بشر برای انجام فعالیت­های روزمره و افزایش رفاه زندگی خود، بیش از هر انرژی دیگر از انرژی الکتریکی بهره می­برد. با توجه به مشکل ذخیره­سازی انرژی الکتریکی، پیش­بینی میزان بار مورد نیاز به منظور داشتن یک شبکه توزیع برق مطمئن و پایدار حیاتی است. مشترکین برق یکی از اصلی­ترین ارکان زنجیره عرضه برق می­باشند. هدف این تحقیق پیش­بینی برق مصرفی مشترکین و تحلیل رفتار مصرفی آن­ها تحت تاثیر عوامل آب­و­هوایی و متغیرهای زمانی می­باشد. در صورت داشتن یک پیش­بینی مناسب و دقیق می­توان از هدررفت منابع مالی ناشی از افزایش هزینه­های عملیاتی جلوگیری نمود. از سوی دیگر، با توجه به حجم انبوه داده­های مصرف مشترکین و عوامل موثر، تنها می­توان با استفاده از ابزارهای نوین فن­آوری اطلاعات همچون داده­کاوی به تجزیه­وتحلیل داده­ها پرداخت. ابزار داده­کاوی به استخراج الگوها و دانش پنهان از داده­ها جهت یک پیش­بینی درست می­پردازد.

در این تحقیق، به بررسی و پیش­بینی میزان مصرف برق مشترکین شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی می­پردازیم. برای این منظور و با در اختیار داشتن داده­های مصرفی 5595 مشترک طی 12 دوره دوماهه، الگوریتم­های پیش­بینی کننده همچون CHAID، C&R،Regression ،Neural Networks را بر روی داده­های موجود اجرا نموده و نتایج حاصل از اجرای هر الگوریتم بر اساس معیارهای ارزیابی خطای پیش­بینی مانند میانگین درصد قدرمطلق خطا مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نیز با خوشه­بندی مشترکین با استفاده از الگوریتم Kohonen به بررسی رفتار مصرفی آن­ها پرداخته شد. در نهایت، به نتیجه­گیری و ارائه ­پیشنهادات پرداختیم.

کلمات کلیدی: پیش­بینی، مصرف برق، مشترک، داده‌کاوی، دسته­ بندی، رگرسیون، خوشه ­بندی

نوع فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : 110 صفحه
تنها پایان نامه کامل در ایران
چکیده
هدف نگارنده از تدوین پژوهش حاضر بررسی چالشهای امنیتی در محاسبات ابری می باشد.رايانش ابري اصطلاحي است كه براي ارائه خدمات ميزباني تحت اينترنت به كار رفته و به عنوان نسل بعدي معماري فناوري اطلاعات پيش بيني شده كه پتانسيل بسيار خوبي را براي بهبود بهره وري و كاهش هزينه ها ارائه مي دهد. در مقايسه با راه حل هاي سنتي كه در آن سرويس هاي فناوري اطلاعات بر پايه كنترل هاي فيزيكي و منطقي بودند، رايانش ابري نرم افزارهاي كاربردي و پايگاه داده ها را به سمت مراكز داده هاي بزرگ سوق داده است. با اين حال ويژگي هاي منحصر به فرد رايانش ابري همواره با شمار بسياري از چالش هاي امنيتي جديد و شناخته نشده همراه بوده است. در اين پژوهش به بررسي حملات به ابر از جمله: حملات بسته SOAP ، تزريق نرم افزارهاي مخرب، حملات سيل آسا، سرقت اطلاعات و راه حل هاي مورد نياز با توجه به اين حملات مورد بررسي قرار خواهد گرفت . نتایج حاصل از اين پژوهش شناخت علت هاي اصلي حملات توسط مهاجمان و ارائه راه حل هاي نظري براي مشكلات آنها مي باشد.
کلید واژه
 پردازش ابری ،  پردازش شبکه ای ، مجازی سازی ، امنیت پردازش ابری
نوع فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : 127 صفحه
تنها پایان نامه کامل در ایران بصورت ورد
 
چکیده
هدف اصلی این کاهش و کنترل ترافیک روان سازی ترافیک، حفاظت از محیط زیست، کاهش زمان سفر، مدیریت و کاهش حوادث جاده ای و به طور کلی کاهش دادن اثرات منفی روحی و روانی، جسمی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از تراکم پیش بینی نشده، بر جامعه می باشد. شهرداری‌ها و دولت‌ها در تمامی کشورهای دنیا مسئول حل مشکل ترافیک‌اند. هرچند اکثر شهروندان مسئولیت خود را در ایجاد ترافیک فراموش می‌کنند اما در نهایت این دستگا‌ه های اجرایی اند که باید فکری به حال رفت و آمد مردم بکنند. ترافیک یک معضل دامنه‌دار و پرحاشیه است که رفع آن نیازمند استراتژی ها و تاکتیک های علمی و کاربردی است و برطرف‌کردن آن کار نیاز به زیرساخت های اساسی دارد. شهرداری ها می‌توانند با کمک پلیس و با افزایش ناوگان خدمت رسان حمل و نقل عمومی کمی از بار ترافیک در مواقع بحرانی کم کنند اما برای حل مشکل ترافیک باید از مدت ها قبل به فکر بود. امروزه فناوری اطلاعات درگستره خود روش های مدیریت ترافیک را نیز تحت الشعاع خود قرار داده است. بطوریکه درحال حاضر روش های مدیریت ترافیک با بکارگیری فناوری اطلاعات بگونه شایسته ای از تکنولوژی های مدرن برای توسعه ترافیک و برآوردن نیازها و خواسته های کاربران بهره می گیرد. استفاده از فناوری اطلاعات راه های متفاوتی برای کنترل و کاهش ترافیک به ما می دهد. از جمله اینکه می توان با ایجاد شهر الکترونیک بسیاری از رفت و آمدهای شهری را بکاهیم، همچنین استفاده همزمان از سامانه های موقعیت یاب جهانی و شبکه ی اینترنت، استفاده از سامانه های حمل و نقل هوشمند، گسترش تجارت الکترونیک و . . . که همگی بر پایه ی کامپیوتر و فناوری اطاعات بنا شده اند. یکی از راه حل مشکل ترافیک در همه شهرهای بزرگ دنیا گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی هوشمند به ویژه مترو و اتوبوس است.
کلید واژه : ترافیک ، فناوری ، GPS،ITS،سامانه هوشمند ، کنترل
مشخصات مقاله:
عنوان کامل: بررسی و معرفی شبکه های عصبی مصنوعی
دسته: فناوری اطلاعات و کامپیوتر
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات پروژه: ۱۲۱

چکیده ای از مقدمه آغازین ” پایان نامه بررسی و معرفی شبکه های عصبی مصنوعی” بدین شرح است:

.

هوش محاسباتی یا  (Computational-Intelligence) CI به معنای استخراج هوش، دانش، الگوریتم یا نگاشت از دل محاسبات عددی براساس ارائه به روز داده‌های عددی است. سیستم‌هایCI در اصل سیستم‌های دینامیکی مدل آزاد (Model-free) را برای تقریب توابع و نگاشتها ارائه می‌کند. در کنار این ویژگی بسیار مهم باید از ویژگی مهم دیگری در ارتباط با خصوصیات محاسباتی سیستم‌های CI نام برد، که در آن دقت، وجه‌المصالحه مقاوم بودن، منعطف‌بودن و سهولت پیاده‌سازی قرار می‌گیرد.
مولفه‌های مهم و اساسی CI ، شبکه‌های عصبی )محاسبات نورونی(، منطق فازی) محاسبات تقریبی( و الگوریتم ژنتیک) محاسبات ژنتیکی(است، که هر یک به نوعی مغز را الگو قرار داده‌اند. شبکه‌های عصبی ارتباطات سیناپسی و ساختار نورونی، منطق فازی استنتاجات تقریبی و محاسبات ژنتیکی محاسبات موتاسیونی مغز را مدل می‌کنند. ‍‍‌
هوش مصنوعی:
در شبکه ارتباطی مغز انسانها سیگنالهای ارتباطی به صورت پالسهای الکتریکی هستند.جزء اصلی مغز نرون است که از یک ساختمان سلولی و مجموعه ای از شیارها و خطوط تشکیل شده و شیارها محل ورود اطلاعات به نرون هستند وخطوط محل خروج اطلاعات از نرون اند . نقطه اتصال یک نرون به نرون دیگر را سیناپس می نامند که مانند دروازه یا کلید عمل می کنند. اگر واکنشهایی که میلیونها نرون مختلف به پالسهای متفاوت نشان میدهند با یکدیگر هماهنگ باشند ممکن است پدیده های مهمی در مغز رخ دهد.
آن دسته از پژوهشگران هوش مصنوعی که رویکرد مدل مغزی را دنبال می کنند گونه ای از مدارهای الکتریکی را طراحی کرده اند که تا حدی شبکه مغز را شبیه سازی میکند در این روش هر گره (نرون)به تنهایی یک پردازنده است ولی رایانه های معمولی حداکثر چند cpuدارند هدف عمده کامپیوتر شبکه عصبی این است که مکانیسمی طراحی کند که همانند مغز انسان بازخورد مثبت یاد بگیرد پاسخهای درست و نادرست کدامند.

مدیریت فناوری اطلاعات باITIL

ITILیک روش یا توصیه پیشنهاد شده توسط یک سازمان یا موسسه نیست، بلکه مجموعه ای از بهترین تجربیات شرکت های بزرگ دنیا طی سالهای گوناگون در مدیریت سرویس های IT می باشد. این استاندارد در دنیا با استقبال بسیاری مواجه شده است و آمار های معتبر نشان دهنده تمایل شرکت ها و سازمان های مختلف ارائه کننده سرویس های IT به انطباق و به کارگیری روال های ITIL در مدیریت سرویس های IT می باشند.همچنین از جمله دلایل لزوم پیاده سازی ITIL وابستگی امور کسب و کار به فناوری اطلاعات و ارتباطات و لزوم تغییر در مدیریت سنتی فن آوری اطلاعات و ارتباطات و مشکلات مدیریت سنتی و صرف زمان و هزینه کمتر می باشد.

 

به طور کلی ITIL از ۵ فاز اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:[۳]

استراتژی سرویس (Service Strategy)

طراحی سرویس (Service Design)

انتقال سرویس (Service Transition)

عملیات سرویس (Service Operation)

بهبود مداوم سرویس Continual Service Improvement(csi)

 

 

فواید استفاده از ITIL

برخی بر این باور هستند که ITIL هزینه زیادی را بر سازمان ها وارد می آورد. ولی با وجود تحمیل هزینه هایی در زمان پیاده سازی، فواید زیادی را برای سازمان به همراه خواهد داشت که در قسمت زیر به بررسی مهمترین آن ها می پردازیم:[۳]

ایجاد فرهنگ استفاده از مدیریت فناوری اطلاعات

نظم بیشتر در سازمان

کیفیت بیشتر در برنامه ریزی های سازمان

سود دهی بیشتر (در کاربردهای تجاری)

ضرر دهی کمتر

مدیریت هزینه های فناوری اطلاعات

افزایش رضایت مندی مشتریان

اندازه گیری کیفیت خدمات فناوری اطلاعات

 

فـرمت: DOC
تعداد صفحات: ۸۳ صفحه
رشتــه : کامپیوتر

 

 

 

 

نوع فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : 97 صفحه
چکیده             
دستگاه خودپرداز (ATM) یکی از ابزارهای ارتباطی است که به کاربران یک موسسه مالی امکان دسترسی به تبادلات مالی در محیطهای عمومی و بدون نیاز به نیروی انسانی یا کارمند بانک را فراهم می آورد.در بسیاری از دستگاههای خودپرداز پیشرفته، کاربر از طریق وارد کردن یک کارت پلاستیکی که دارای نوار مغناطیسی میباشد و یا کارت هوشمند پلاستیکی مجهز به تراشه که در بردارنده شماره کارت انحصاری و اطلاعات امنیتی نظیر تاریخ انقضاء کارت یا شماره شناسایی کارت میباشد، شناسایی می شود. امنیت لازم در این رابطه از طریق وارد نمودن شماره شناسه شخصی (PIN) توسط کاربر، فراهم می گردد. با استفاده از دستگاه خودپرداز، کاربران قادر خواهند بود برای برداشت وجه نقد یا بررسی وضعیت موجود حساب بانکی خود و همچنین خرید شارژ اعتباری تلفن همراه، به حساب بانکی خود دسترسی یابند.خودپرداز (ATM) با نامهای دیگری نیز شناسایی میشود که این نامها متناسب با نقاط مختلف جغرافیایی در جهان متفاوت میباشند تقریبا در تمامی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ، دستگاه های خودپرداز بانکی وجود دارد و از این دستگاه ها به عنوان ابزاری بسیار مناسب استفاده می شود. از مزایای این دستگاه ها صرفه جویی در زمان است که در هر زمان و مکانی می توان از آنها استفاده نمود. البته این بستگی به نحوه مدیریت سیستمهای بانکی و شرافت کاری نیز دارد. در این تحقیق سعی شده که هم از نظر فنی و هم از نظر ظاهری به بررسی و تحلیل کلی سیستمهای ATM پرداخته خواهد شد.

کلید واژه : دستگاه های خودپرداز بانکی ، ATM ، معماری ، ساختار ، لایه بندی ، پروتکل

تعداد صفحات : 36

اطلاعات کاربری
آمار سایت
  • کل مطالب : 4247
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 5
  • تعداد اعضا : 2927
  • آی پی امروز : 54
  • آی پی دیروز : 199
  • بازدید امروز : 228
  • باردید دیروز : 1,059
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 19
  • بازدید هفته : 5,024
  • بازدید ماه : 32,922
  • بازدید سال : 248,301
  • بازدید کلی : 8,426,995
  • کدهای اختصاصی